Kunststof kozijnen zijn momenteel een hele populaire keuze bij de verduurzaming van uw huis. Ze zijn onderhoudsarm, gaan lang mee en isoleren uitstekend. Dat laatste is door de hoge energieprijzen extra interessant geworden. De verleiding is nu wel groot om zo min mogelijk te ventileren om de warmte binnen te houden. Helaas verlaagt u daarmee misschien wel uw energierekening, maar er kunnen wel andere problemen ontstaan die voor extra kosten kunnen zorgen. U moet dan denken aan vochtproblemen en schimmelvorming.

Vochtproblemen

Vochtproblemen zijn op zich al erg vervelend. Zo kan het zorgen voor beschadigingen aan het interieur, zoals afbladderende verf of behang of verkleuringen geven. Verder kan het juist de energierekening verhogen, doordat het meer energie kost om een vochtig huis te verwarmen. Daarnaast kan het ook leiden tot gezondheidsproblemen, zoals luchtweginfecties en allergische reacties als gevolg van schimmel.

Schimmelvorming

Schimmel in huis kan leiden tot lichamelijke klachten zoals geïrriteerde rode, jeukende ogen, keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Het is dus belangrijk om schimmelvorming te voorkomen en er zo snel mogelijk bij te zijn als er toch schimmel ontstaat. Om schimmel te voorkomen is het belangrijk om het vochtgehalte in huis laag te houden. Dit vochtgehalte loopt namelijk op door simpele dingen zoals ademen, koken, douchen en wassen.

Gelijkmatig verwarmen en ventileren

Gelukkig hoeft u niet bang te zijn dat u onnodig extra moet stoken om vochtproblemen en schimmelvorming op te lossen als u de twee onderstaande richtlijnen volgt:

  • Verwarm het huis gelijkmatig. Dit betekent niet dat de verwarming hoog moet staan, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten. Overdag 18 graden en ’s nachts 15 graden is volgens GGD Leefomgeving een goede temperatuur om schimmel te voorkomen. Droge lucht is daarnaast goedkoper om te verwarmen.
  • Ventileer het huis. Ventilatie is belangrijk om overtollig vocht af te voeren. Zorg voor subtiele luchtstroom in huis door bijvoorbeeld ventilatieroosters of een raam op een kier te zetten.

Daarnaast kunt u ook nog andere dingen doen, zoals korter douchen, het aanbrengen van schimmelwerende muurverf in vochtige ruimtes. Heeft u toch last van schimmel dan kunt u dit schoonmaken met speciale schimmelverwijderaar. Heeft u last van optrekkend vocht vanuit de kruipruimte? Dan kunt u ook overwegen om bodemisolatie aan te brengen. Daarmee verlaagt u het vochtgehalte in uw huis aanzienlijk.

Wij kunnen u adviseren in welke ramen u het beste ventilatieroosters kunt plaatsten, zodat u uw huis optimaal kunt ventileren, Daarmee houdt u de leefomgeving zo gezond mogelijk en krijgt u geen last krijgt van vochtproblemen en schimmelvorming.