Kunststof kozijnen hebben de unieke eigenschap dat ze op meerdere manieren kunnen worden geopend. In tegenstelling tot houten kozijnen die enkel via een draaisysteem te openen zijn, zijn de kunststof varianten middels een kiep- en draaistand te openen. Het kunnen openen van een raam is erg fijn om een gezond leefklimaat in een woning te creëren. 

Ramen open om te ventileren

Voor een gezond leefklimaat is het goed om je woning regelmatig even te ventileren. Het regelmatig openzetten van ramen is daarom ook zeker een must. Dit is namelijk van belang omdat een te hoge luchtvochtigheid in een woning kan leiden tot een klimaat waar schimmels, bacteriën en huismijt zich lekker bij voelen en zich voortplanten. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks zo’n 10 tot 15 liter water per dag. Dit komt doormiddel van de ademhaling van iedere persoon. Het koken van heerlijke maaltijden en wassen/douchen etc.

Door de woning goed te ventileren wordt er frisse lucht de woning binnengelaten. De vervuilde lucht wordt juist afgevoerd. De frisse en droge lucht die de woning binnenstromen zorgen voor een gezond leefklimaat.

Tip: Raam in kiep- en draaistand tegelijk

Het kan gebeuren dat je raam per ongeluk in zowel de kiep- en de draaistand staat. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het raam tegelijkertijd kiept en draait. Geen zorgen want ieder raam is voorzien van een veiligheidsschaar die ervoor zorgt dat het kozijn bovenaan vast blijft zitten.

Om het raam weer in de juiste stand te krijgen kan je het volgende doen.

  • Je draait de kruk van het raam naar boven en je druk het draaideel tegen het kozijn aan.
  • Vervolgens zet je de kruk in de horizontale stand en je drukt het raam nogmaals aan.
  • Tot slot draai je de kruk loodrecht naar beneden waarmee je het raam vergrendeld.

Waar op letten bij het openen van ramen

Het ventileren van je woning is essentieel voor een goed en gezond leefklimaat. Maar waar moet je op letten als je de ramen hebt openstaan.

Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat het niet tocht in de woning. Door tocht kunnen ramen op een ongecontroleerde manier hard dichtslaan. Hierdoor kan schade ontstaan aan de kozijnen maar ook aan mensen, dieren en andere voorwerpen die dicht in de buurt staan van een dichtslaand raam.

Zorg er voor dat er geen voorwerpen tussen het openstaande raam en het kozijn staan. Zet een geopend raam dus niet vast met bijvoorbeeld een faas of bloempot. De juiste manier om een raam vast te zetten is door gebruik te maken van een mechanisme voor blokkeerinrichting.

Ga ook niet leunen tegen of op een geopend draaideel. Als er druk op een draaideel wordt uitgeoefend kunnen scharnieren verbuigen of zelfs afbreken.