Kunststof kozijnen hebben maar zeer weinig onderhoud nodig. Bovendien is het onderhoud maar heel weinig werk in vergelijking met houten kozijnen. Doordat het materiaal van kunststof is gemaakt, zal dit niet gaan rotten of vergaan als u de kunststof kozijnen niet goed onderhoud. Het is voldoende voor het onderhoud van kunststof kozijnen als u deze 1 à 2 keer per jaar schoonmaakt met water en zeep. Door deze jaarlijkse of halfjaarlijkse opfrisbeurten blijven uw kunststof kozijnen hun mooie uitstraling houden en zien ze frisser uit. Daarnaast verlengt u met dit onderhoud ook nog eens de levensduur van uw kunststof kozijnen. In het onderstaande artikel kunt u meer lezen hoe u zorgt dat uw kunststof kozijnen er gedurende het hele jaar goed bij staan.

Kunststof kozijnen schoonmaken

Met kunststof kozijnen bent u van een hoop onderhoud af. U hoeft nooit meer om de zoveel jaar uw kozijnen (zelf) te schilderen of een schilder in te huren. Dat scheelt u een hoop werk en geld. Eén van de weinige onderhoudswerkzaamheden die u hebt aan kunststof kozijnen heeft, is dat u deze af en toe schoon moet (laten) maken. Maak uw kunststof kozijnen bijvoorbeeld 1x per half jaar schoon met een sopje of een speciaal reinigingsproduct voor kunststof kozijnen. Als u deze routine meeneemt als u bijvoorbeeld de ramen gaat lappen, dan kost het u nog minder tijd.

Schoonmaakmiddelen voor onderhoud kunststof kozijnen

U heeft geen dure reinigingsproducten nodig voor het onderhoud van uw kunststof kozijnen. Gebruik hetzelfde sopje waarmee u ook de ramen schoonmaakt. Alles wat u dus nodig heeft, is een emmer met een niet-agressief schoonmaakmiddel, een schoonmaakdoek en/of een normale spons.

Onderhoud kunststof kozijnen: schoonmaken met een sopje.

Tip: Maak uw kozijnen eens schoon met groene zeep of autoshampoo! Hierdoor ontstaat een dun beschermlaagje die viezigheid afstoot.

Vermijd agressieve of schurende schoonmaakmiddelen

Let er bij het onderhoud en schoonmaken van uw kunststof kozijnen op dat u geen gebruik maakt van schurende of agressieve producten zoals alcohol en ammoniak. Hiermee beschadigd uw de kunststof beschermingslaag van de kozijnen en dat zou zonde zijn. Gebruik ook geen ruwe sponzen, borstels, schuursponsjes of erger zelfs, staalwol. Hierdoor ontstaan er krassen op het kunststof materiaal die niet meer weggaan. Heeft u toch last van hardnekkige vlekken op uw kunststof kozijnen die er niet af gaan? Neem dan contact op met MTD Kunststof & Montage of uw kozijnenleverancier voor advies.

Onderhoudstips voor kunststof kozijnen

Even samengevat, voor het onderhoud van kunststof kozijnen maakt u gebruik van de onderstaande tips:

  • Gebruik 1 à 2 keer per jaar een sopje om uw kunststof kozijnen schoon te maken.
  • Maak geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals schuurmiddel, alcohol of ammonia.
  • Maak geen gebruik van schurende producten zoals ruwe sponzen, schuursponsjes of borstels.
  • Toch last van hardnekkige vlekken op uw kunststof kozijnen? Neem contact op met MTD Kunststof & Montage of uw kozijnenleverancier.

Dat is alles wat nodig is voor het onderhoud en schoonmaken van kunststof kozijnen en daarmee houdt u uw kunststof kozijnen in perfecte conditie.