Een goed leefklimaat in je woning is belangrijk voor je gezondheid. Je kunt hiermee namelijk het woonplezier aanzienlijk verhogen. Je wilt geen muffe luchtjes of een te hoge of te lage luchtvochtigheid in je woning hebben. Maar hoe zorg je voor een goede leefomgeving voor jouw gezin?
De aanbevolen luchtvochtigheid
Een goed leefklimaat wordt o.a. bepaald door de luchtvochtigheid in de woning. Je wilt namelijk niet dat deze te hoog of juist te laag is. Een te hoog niveau kan bijvoorbeeld schimmel veroorzaken. Een te laag niveau kan ervoor zorgen dat je last van je luchtwegen en droge lippen krijgt. Maar ook dat houten meubelen zoals tafels en kasten kunnen gaan ‘werken’. Deze kunnen uitdrogen en bijvoorbeeld scheuren krijgen.
Met name in de wintermaanden daalt in veel woningen de luchtvochtigheid. Door de koudere temperaturen staan ramen en deuren minder vaak of minder ver open. Maar ook doordat de buitenlucht kouder is en daardoor minder vocht bevat. Vaak wordt aangeraden om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden.
5 tips om de luchtvochtigheid op peil te houden
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de woning door te ventileren.
- Planten zoals de Bananenplant, diverse palmen en de Gerbera bevorderen de de luchtvochtigheid. Deze planten hebben veel water nodig en verdampen 90% van het vocht wat je ze geeft. Mooie planten in je woning zorgen dus niet alleen voor een gezellige en sfeervolle uitstraling, maar helpen ook de luchtkwaliteit te bevorderen.
- Maak gebruik van een luchtbevochtiger. Deze apparaten zijn er in vele soorten en maten, mede afhankelijk van de grootte van de ruimte waar deze staat. Een luchtbevochtiger verneveld water en blaast vochtige lucht de ruimte in. Veel apparaten hebben een ingebouwde hydrometer waarmee je automatisch een bepaald percentage wordt aangehouden
- Zet schaaltjes op hang bakjes aan je radiator. Door warmte van de radiator verdampt het water hierin sneller en bevordert de luchtvochtigheid.
- Zorg bij het koken dat je gebruik maakt van deksels op de pannen én zet de afzuigkap aan. Bij koken komt veel vocht in de lucht wat juist voor een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen.
Goede luchtkwaliteit in een woning
Het leefklimaat wordt voor een groot deel bepaald door de luchtvochtigheid. De luchtkwaliteit is echter ook een belangrijke factor. De luchtkwaliteit wordt bepaald door meerdere factoren zoals o.a.:
- Welke stoffen er in de lucht zitten
- Of er huisdieren in huis aanwezig zijn
- De geur in huis veroorzaakt door huisdieren, roken of slecht ventileren.
- Organische stoffen in de lucht na verven, schoonmaken of luchtverfrissers
Het is daarom belangrijk dat er voldoende wordt geventileerd in de woning. Door de ruimtes in de woning te ventileren komt frisse lucht van buiten de woning binnen. Dit geeft niet alleen gezonde en frisse lucht in huis, het zorgt er ook voor dat vervelende geurtjes en schadelijke stoffen worden afgevoerd.
Luchten en ventileren met kunststof kozijnen

Goed ventileren van de woning is op twee manieren goed te realiseren. Ten eerste door regelmatig ramen en deuren (tijdelijk) te openen of zelfs tegen elkaar open te zetten. Op deze manier wordt de ruimte in korte tijd snel gelucht. Een tweede manier is door ventilatieroosters bij ramen doorlopend open te zetten. Bij de kunststof kozijnen, en dakkapellen geleverd door MTD is het mogelijk om een ventilatierooster in het product op te nemen. Deze ventilatieroosters hebben de mogelijkheid om deze traploos een klein beetje of volledig op te nemen. Daarnaast kunnen de roosters worden voorzien van filters om bijvoorbeeld pluizen of andere hooikoorts veroorzakers buiten de deur te houden. Maar ook beestjes zoals muggen worden tegengehouden
Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor het plaatsen van onze producten. Wij helpen graag bij het leveren en plaatsen van kunststof kozijnen, dakkapellen of bijvoorbeeld een schuifpui of boerendeur…